Klenderaire

X

De naam “Klenderaire”: het gezegde ‘gezelligheid kent geen tijd’ is niet in de laatste plaats van toepassing op carnavalsvierders. Zij zijn niet weg te branden van plaatsen, waar een gezellige sfeer heerst, zeker niet, wanneer daar kostelijk gerstenat uit een kraan blijft vloeien.

Menig carnavalsvereniging komt er rond voor uit, dat haar leden, tijdens de dolste dagen van het jaar, pas in de allerkleinste uren bereid zijn op te stappen. Zo ook de Klenderaire uit Cadier en Keer. In overeenstemming met hun naam zijn het echte ‘plakkers’. Zij delen deze reputatie samen met naamgenoten en narrenbroeders: De Kleindererre, De Plekplaosters, De Aanhawwersj, De Zeemplekkesj en De Pinhawwers.

Wapen Cadier en KeerHet wapenschild van de Klenderaire is identiek aan dat van de voormalige gemeente Cadier en Keer. Het wapen is in drieën gedeeld. En laat nu het originele wapenschild zijn opgebouwd uit drie ‘velden’ in de (carnavals)kleuren rood, geel en groen. Het is de Klenderaire wel erg gemakkelijk gemaakt!!

Verdeeld is men over het uurwerk, dat het tijdstip van 3 uur aangeeft. Er zijn er, die verwijzen naar de geschilderde klok in de monumentale gevel van de Meussenhof. Een enkeling echter durft toe te geven, dat het wel te maken kan hebben met een niet ongebruikelijk (nachtelijk?) uur van thuiskomen.

Waarmee de naam Klenderaire weer nader verklaard zou zijn…!